Thursday, October 12, 2006

Altı Kaval Üstü Şişhane Bir Post:-)

Günaydın...

Sabah işe gelirken arabada radyo dinliyorduk. Konu Osmanlı Sarayındaki hamamlara geldi. Yolumuz çok uzun olmadığı için çok ayrıntılı birşey dinlemedim ama aklıma birşey takıldı: Acaba o koca Topkapı Sarayını nasıl ısıtıyorlardı? Bunca derdin varken aklına takacak başka konu bulamadın mı dediğinizi duyar gibiyim ama ben bazen böyle şeyleri düşünürüm işte! Fazla meraklı olmanın zararları.

Şimdi o koca sarayın tüm odaları kışın her daim ısıtılmıyordu herhalde. E peki padişahın canı günlük mekanından çıkmak isterse, atıyorum tez altın sütunlu odaya gidile (atıyorum öyle bir yer yok) derse ne yapıyorlardı? Bizim eski evin salonunu ısıtmak bir 4 saat sürerdi, o koca mekanları ısıtmayı düşünemiyorum.

Harem dairelerindeki odaları düşünün, her kadının, her cariyenin odaları ayrı, çoluk çocuk hasta olmamalı! Y a o sıcacık hamamdan çıkınca buz gibi yerlerden geçerlerse ne olacak? İnsan banyodan soğur valla...

Acaba duvar içlerinde ısıtma mı vardı, ya da adamlar yerden ısıtma fikrini o dönem bulmuşlar mıydı? Eski mimarların yaratıcılık ve yetenekleri yadsınamaz.

Hayır aslında benim bunu bilmem lazım çünkü hem mimarım, hem de bunun ötesinde mimarlık tarihinde yüksek yaptım. O dönemde bu aklıma takılsaydı Osmanlı Tarihi dersi aldığımız (ki zorunlu dersti) sevgili Filiz Özer hocamıza sorardım. Dersler Filiz hanımın ders ortasında "size bir Osmanlı sarayı dedikodusu anlatayı mı" şeklinde sorusu ile bölünür ve devamı güzel ve hoş sohbetler eşliğinde geçerdi. Osmanlı tarihi derslerimiz savaşlar, tarihler ve bilimum sıkıcı anlatım ile geçmez daha ziyade saray entrikaları, mimari ile ilişkiler, yabancılar ile etkileşmeler konusunda döner dolanır ve Osmanlı dönemine, padişahlara başka gözle bakmamızı sağlardı. Bu dersler aslında lisede verilmeli, savaşların tarihi anlatılacağına ve ezberletileceğine saraydaki hayat, sarayın mimari yapısı, odaları, mutfağı, günlük hayatın işleyişi, padişahların insani yönleri ve diğer ülkeler ile ilgili ilişkiler, etkileşimler gençlere verilmeli. Filiz hanımın dersleri bize değişik bir bakış açısı sağlardı, olaylara bir yönden bakılı kalmamak gerektiğini... Oderste hiç sıkılmazdık. Hatta başka bir derste müzik- resim- mimari ilişkisi tarih ve kültürler bazında incelenmişti, bayılmıştım. Mesela Klimt'in resimlerindeki boşluklar ile Japon müziği içerisindeki duraksamaları müziği dinleterek göstermiş ve Klimt'in Japon sanat ve müziğinden etkilenişini göstermişti. Hiç bu gözle bakmamıştım. Ya da Gotik mimarlık ile o dönem müziklerini karşılaştırırdı.
Zaten mimarlık tarihi kürsüsü çok keyifli bir ortamdı. Öğrenci sayısı onu geçmediği için dersler sınıflarda değil kürsüdeki bir odada masa çevresinde yapılırdı. Bu durumda bir aile gibiydik aslında. Hocalarımız artık birer mimar olmuş bizleri öğrenciden ziyade genç meslektaşlar olarak kabul eder ve ona göre dostça davranırlardı. Sevgili Semra Ögel'in dersleri de favorilerimdendi. Bazen kekli börekli ders sohbetleri de yapardık. Derslerde ve sınavlarda çay içerdik. Zaten sınavlarda tüm kitap defterler açık olurdu. Zaten soruları yoruma dayalı olurdu ki bu benim favorimdi... Ezberim iyi olmasına rağmen konunun özünü kavrayıp yorumlamak her zaman sevdiğim birşey olmuştur. Ne yazık ki bunu yapabilme olanağı ancak yüksek yaparken bana verildi! Ne acı...

Aslında şu duruma ilk başta sinir olmuştum: Bizim kürsüye mimardan ziyade sanat tarihçisi, arkeolog, osmanlı dili ve edebiyatı bölümü mezunları katılırdı ve bu kişiler genelde akademik kariyer için oradaydı. Ben ise sevdiğim bir konuyu daha iyi anlamak için oradaydım. Onca entellektüel görünümlü öğrenci arasında biraz kokoş yapımla, makyajımla filan çok aykırı duruyordum. Hani "bu nasıl sarışın" filmindeki kız gibi... Nedense insanlarda önyargı vardır, donanımlı olmak için illa gözlüklü ve klasik giyimli, hatta paspal olmak gerekmez ama bu beklenir. Lakin bakımlı sarışınlar da akıllı ve konusuna hakim çıkabilir. Arkadaşlar ve hocalardaki bu önyargıyı sanırım yoruma dayalı derslerdeki başarımla kırdım. Hele Günkut hocamızın Avrupa mimarlığı ve felsefeyi içeren dersinde öyle bir ödev ve sınav kağıdı vermiştim ki 100-100 almıştım, hocamız "inanamadım, çok başarılıydı" diyerek tipimle ters orantılı birikimimi övmüştü...Bu ne demek oluyor? Önyargılı olmayın, insanları dış görünüş ile değerlendirmeyin.

Bunun dışında; oğlum ezberden pek hoşlanmaz mesela... O konunun mantığını kavramalıdır önce. Eğer özünü kavrarsa o konuda başarılı olur. Bu nedenle matematiği sever. Birinci sınıftayken bir gün eve geldim, herkez ağlaşıyor. Matematik sınavı varmış ve oğlum tam takır. Sorular şöyleydi, bir günde 3 gazete okursa bir haftada kaç gazete okur filan, resmen denklem sorusu... Anlatamıyorsun bunu. Sonra onun aslında çarpmanın ne olduğunu anlamadığını farkettim. Çarpma tablosu ezberlenmişti, tamam, ama bunu neden ezberlediğini ve ne işe yaradığını anlamamıştı. Önce bir sakinleştik, sonra ben tüm problemleri bir kenara attım ve en başından anlatmaya başladım, sepetlerin içerisine elmalar koyarak onları tek tek toplamak yerine kısa yoldan nasıl toplamı bulabileceğimizi, çarpmanın buradaki yerini... Kalem kutularına kalemler doldurarak, misketlerinden yararlanarak çarpmayı dilim döndüğünce anlattım. Sonra haaaaa anladım dedi. Belki biraz uzun sürdü ve ertesi güne çok yardımcı olmadı ama daha sonra denklem problemleri en iyi çözebildiği konu oldu. Diyeceğim o ki birden ağır problemleri verip tüm çarpım tablosunu ezberleteceğinize matematik nedir, toplama nedir, çarpma nedir bunu anlatın! O minik beyinler aptala dönüyor yoksa...

Nereden nereye geldim. Bir sorunun cevabına ulaşmak için araştırmak gerekir, araştırmanın ne olduğunu, araştırmanın önemini bize ne yazık ki ancak yüksek yaparken verdiler. Mimarlık tarihi okumam bana işimde teknik olarak hiçbirşey katmadı ama yazı yazmayı öğretti, bir problemin nasıl çözülebileceğini öğretti, araştırmanın nasıl yapılabileceğini kavrattı, olaylara tek yönlü bakmamak gerektiğini anlamamı sağladı... Ama bence bu biraz geç oldu, bu daha biz çocukken verilmeliydi.

Şimdi müfredat değişti, biraz daha deneysel ders konuları var, araştırma ödevleri veriyor öğretmenler. Burada internetten yararlanabiliyor çocuklarımız. Ama bu daha geliştirilmeli. Öğretmenlerimiz buna ne kadar hazır ayrıca? Benim jenerasyonum buna ne kadar alışık? Öğretmen bloggerlardan bu konuda yorum bekliyorum çünkü kafam karışık... Çocukların da...

Daldan dala atladığımın farkındayım. Tek kişilik beyin fırtınası yaptım sanırım.

Bu arada hala Sarayın nasıl ısıtıldığını merak ediyorum. Bilenlerden yardım istiyorum. İnternete de bakacağım:-)

Bu nasıl bir post oldu yahu!!! Altı kaval üstü şişhane, neyse bugün de böyle olsun.

Renkli haftasonları dostlar:-)

61 Comments:

Blogger KUGUU said...

Yine cok sirin yazmissin. Sahiden hadi ogren bakalim nasil isitiliyormus ve bize de anlat canim. Dun aksam zaplarken atvde idi galiba bir diziye rastladim, Sıla galiba, Mardinde inanilmaz bir konakta idi ve mimarisine bayildim ve o zaman bende dusundum nasil isitiliyordu acaba bu evler diye. Veya Urgupteki yeralti yasami, ayri ayri yerlerdeki magaralardan olusan bir butun ev...
Mimarcigim benzer seyler dusunmusuz:))

1:25 AM

 
Blogger renkler said...

Sevgili kuğu,

Kars'ta bazı eski taş yapıların çift duvarları varmış mesela... aralarındaki boşluk ısıtılıyormuş ve ısıtma sağlanıyormuş. Bu uygulamayı Ruslardan öğrenmişler...

2:15 AM

 
Blogger renkler said...

Mercancığım 2007'yi sabırsızlıkla bekleyeceğim. Güzel bir yıla ihtiyacım var:-) Ağabeyimin kızı ili ilişkisi çok iyi oldu diyemem ama ilgilendi tabi... Ayrıca boşanmaları kavgalı dövüşlü de olmadı alışılanın aksine. Hatta mahkemeden sonra bir arkadaşlarını da alıp içmeye gitmişler, zaman zaman ağabeyim onlara gider kalırdı. Hatta kız ve yeğenim bizimle tatile gelirdi. Son derece moderndi ilişkileri... Tabi sorunlar da oluyordu. Ne bileyim ben onların ilişkilerine çok fazla karışmıyorum artık. Arada çok kaldım zamanında... Uzak durmak en iyisi.

3:31 AM

 
Blogger şugibi said...

ben ağrıda bilmem ne sarayını gezmiştim. odaların kenarlarında açık su kanalları vardı. kocaman odalarda ısıtılan su o kanallara veriliyormuş. ağrının soğuğunu düşünebiliyo musun. eksi derecelerde bile öyle ısınıyolarmış işte. belki de o zaman insanlar soğuğa bizden daha alışkınlardı.

topkapıda kanal olmadığına göre farklıdır heralde. çok eski kaloriferimsi şeyleri ya dolmabahçede ya orda gördüğümü hatırlıyorum ama bence en mantıklısı her odaya bir soba. çok da şık şeyler o mavi çini sobalar. adam padişah, her sobanın başına birini koyar. tamam işte.

5:52 AM

 
Blogger renkler said...

Sevgili Su gib,
Bloğuma hoşgeldin:-) O çini sobalara bayılırım ben. Bir gün antika bir çini sobası almak istiyorum:-)

6:10 AM

 
Anonymous Anonymous said...

selaaam!!
mimarlık okuyorum bem, 2. sınıfım henüz 18 yaşındayım ve daha işin başının başındayım :D
mimar birinin blogunu okumak bana çok keyf verdi :] tıp okuyor olsam, bir doktorun blogunu okusam bu kdr keyf veremez sanırım!
bugün açtım ilk kez.
okumaya devam edeceğim!
:D sevgiler.

6:46 AM

 
Blogger Nesrin DERİNKUYU said...

Sevgili Renkler

Hayatım önceki postlarını okuyamadım. Ama gerçekten üzüldüm Allah göstermesin her an bir olay ile karşı karşıya kalmak zorunda kalıyoruz Yüce allah Beterinden saklasın, Her zaman halimize şükretmemiz lazım. Sanırım böylelikle kendimizi daha rahat hissedebileceğiz.

Umarım sende kendini şimdi daha mutlu hissediyorsundur :) Bunu tüm kalbimle diliyorum :)

Şimdiki postlarına bakıyorum da oldukça neşeli bu da senin kendini iyi hissettiğiini gösterir Her zaman böyle kal olmazmı :)

Sevgiler
Nesrin

7:02 AM

 
Blogger renkler said...

Sevgili Lavender,

Ne güzel, bir mimar adayısın ha? Eğitim sistemi mutlaka değişmiştir bizden sonra. Ama iyi yönde mi, kötü yönde mi bilemiyorum. Umarım mesleğini seversin:-)

Bu arada bloğunda bazı resimlerini gördüm. Gülen bir resmin vardı bence çok güzel. Kesinlikle gülmek sana yakışıyor:-) Suratını asıp poz ver diyen aradaşına kanma!

7:03 AM

 
Blogger renkler said...

Sevgili Nesrinciğim,

Mutlu olmak bazen bizim elimizde. Bazen de elimizde olmayan durumlar bizi zorluyor. Ben ayakta durmaya ve mutlu olmaya çalışıyorum. Çünkü yalnız yaşamıyorum. Oğlum, eşim, annem, işyerindeki sorumluluklarım var... Hepimiz güçlü olmak zorundayız.

Eğer şu salı gününü de hayırlısı ile atlatırsam daha iyi olcağım inşallah.

7:06 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Merhaba, bende merak ettim şimdi.. gerçi bir ara benzer bir şeyi dinlemiştim gibi geliyor ama hatırlayamadım. Öğrenince yaz olur mu? Bundan sonra takip ederim blogunu..

Şu arastirma isini ben de y.lisansda ögrenmiştim. Simdiki sistem nasıl bilmiyorum, benim cocugum okul yasina gelene kadar kimbilir neler neler degisir...

7:20 AM

 
Blogger Damak Tadı said...

Sevgili Renkler'ciğim,
Harikasın yine estin ve estirdin.Şimdi çıkmak zorunda kaldığımdan bişey yazamıyorum daha sonra alacağın olsun canım.Mutlu bir hafta sonu diliyorum..Sevgiyle kalın..Hoşça kal..

7:28 AM

 
Blogger renkler said...

Sevgili Nilüfer,

Pek zamanım olmadı ama araştıracağım ya da Filiz hanımı bulmalı:-)

Sevgili Gül, Sonra yorumlarını bekliyorum haaa:-)

Hepinize mutlu hafta sonları...

7:33 AM

 
Blogger Asortik Krep said...

Sugibi ' nin hatırladığı gibi Dolmabahçe sarayı kocaman bir odada yapılan hamam tarzı bir mekanda su ısıtılarak tüm odaları ısıtan bir sistemle ısıtılıyormuş..Bende geçtiğimiz günlerde bir belgeselde izledim..ama topkapı sarayını bilmiyorum..Yalnız oduncular diye şimdiki gülhane parkına doğru bir kısmı var..sanırım sobalar yakılıyordu..

2:10 PM

 
Blogger nimetin.blogspot.com said...

renkler kuzineli sobalar varmıydı o zamandan. ama eski resimlerde veya anlatımlarda hiç saraylarda soba kavramı yok değilmi. kesin başka bişey vardır:))

nimet

8:52 AM

 
Blogger deryik said...

merhaba,

benim kardeşim fransız sisteminde okuyor. çarpmayı 3. sınıfta öğrettiler. benim gibi has türk sistemi ürünü bir kıza sahip olan annem (ki mimardır:)) paniklemişti "bunlar napıyo bu kadar geç kalınır mı, küçük kızıma nolucak" diye. hocası tek bi cevap verdi: "bu çocuklar yoğurulmamış hamur, istesem 2 haftada tüm tabloyu öğretirim. maksat niye çarptığını bilsin."

güzel bi yazı olmuş. saray sorusunun cevabını da biliyodum unuttum. belki sıcak su borularıdır... Bir de gülru necipoğlu'nun "architecture, ceremonial and power: topkapı palace" adlı ingilizce bir makalesi var, sarayı mimarı açıdan ve bir güç sembolü olarak incelemiş, çok rahat okunuyor. bir mimar için zevkli olabilir bence; ama google'da yok maalesef :( belki bir kütüphane ziyareti gerekir.

yine gelirim, bize de beklerim :)

9:47 AM

 
Anonymous Anonymous said...

bende merak ettim simdi nasil oldugunu o isitma isinin? egitim sistemiyle ilgili elestirilerin de cok dogru...

10:24 AM

 
Blogger KUGUU said...

Aklima gelmisken TEKin en buyuk zararının Dogu Anadolu'daki evler oldugunu biliyor muydunuz? Cunku oradaki evler yapilirken bizim dahi halkimiz briketleri elektrik teline sararak evlerini yaparlar ve kacak elektrikle hamam gibi ısınarak yasarlarmis!!! Bu kacak elktk tuketiminin TR elktk tuketimine bir yuzdesi vardi simdi hatirlamiyorum ama dudak ucuklatir diye duymustum.

10:50 PM

 
Blogger renkler said...

Sevgili Deryik,

Annemin Amerika'da yaşayan arkadaşının ilkokula giden kızı da aynı şekilde çarpım tablosunda tamtakırmış. İlkokul birde tüm tabloyu ezbere öğrenmiş olan annesi de aynı senin annen gibi panikleyip soluğu öğretmenin yanında almış. Benim çocuk çarpmayı bilmiyor demiş. Öğretmen de büyük bir dinginlik içerisinde, olsun uzayı biliyor, bilgisayarı biliyor, doğayı tanıyor demiş.

Meslektaşım annene selamlar:-)

11:01 PM

 
Blogger renkler said...

Sevgili Asortik krep,

Dolmabahçe Sarayının ısıtma sistemini internette okumuştum. Mantıklı bir sistem. Ama Topkapı Sarayı çok büyük ve eski.

Sevgili Nimet,

İlginç bir olay ama ortalıkta soba filan hatırlamıyorum.

Sevgili Salıncakta iki kişi,

Haftasonu aşırı alışverişten dolayı başka bir şey ile ilgilenemedim, konuyu ele alamadım. İnternette de inatla o konu hakkında birşey yok!

Kuğucuğum,

Kaçak elektrik çok ciddi bir sorun, ama bunun tespiti o kadar zor mu anlayamıyorum. Ciddi cezalar uygulanmalı bu konuda.

11:07 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Çok üşüyen biri olarak; ipeklerin, satenlerin içinde, ben de çok merak ettim, nasıl ısınırlarmış ?

11:29 PM

 
Blogger renkler said...

Sevgili Kuzine,

Bence o dönemde insanlar kanlı canlıymış... Hani öyle zayıf filan da değillermiş. Herhalde o nedenle adamlar sağlıklı sağlıklı yaşayıp gidiyorlarmış o soğukta:-)

12:02 AM

 
Anonymous Anonymous said...

1000 facebook likes
buy facebook likes

http://islandora.ca/node/406 http://www.homelessnation.org/en/node/15316
get facebook likes buy facebook likes 1000 facebook likes
I have gotten a virus on my computer.. It's a rogue anti-virus program that says I have a whole lot of viruses and have to buy their program. I know not to click it or anything.. but after I try to run some antivirus and malware programs, it just freezes. I've tried running it in safe mode but I can't find a program that will work in safe mode.. Can anyone help me somehow? :( Thanks..

get facebook likes facebook likes [url=http://1000fbfans.info]buy facebook likes [/url] 1000 facebook likes

3:37 AM

 
Anonymous Anonymous said...

tramadol 50 mg tramadol 50mg recommended dosage - can you buy tramadol legally online

12:54 PM

 
Anonymous Anonymous said...

generic xanax order xanax overnight delivery - tips pass drug test xanax

4:33 AM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50mg tablets high - buy tramadol mastercard

5:06 AM

 
Anonymous Anonymous said...

tramadol online no prescription buy tramadol australia - buy tramadol cod next day delivery

3:21 PM

 
Anonymous Anonymous said...

xanax online is ordering xanax online safe - generic xanax g3720

2:03 AM

 
Anonymous Anonymous said...

tramadol 50mg tramadol hcl zydol 50mg - legal buy tramadol online usa

5:28 AM

 
Anonymous Anonymous said...

generic xanax xanax withdrawal extreme fatigue - 1mg klonopin compared 1mg xanax

6:40 AM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol no prescription tramadol hcl is it a narcotic - citrate 100mg tramadol

4:18 AM

 
Anonymous Anonymous said...

generic xanax xanax and alcohol consumption - xanax and alcohol bad

7:35 AM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online no prescription needed - ordertramadolonline.org

1:06 PM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal newborns - tramadol dosage for fibromyalgia

2:53 AM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online buying tramadol with mastercard - tramadol 50 mg compared

6:51 PM

 
Anonymous Anonymous said...

order cialis online no prescription cialis price 5mg - cialis 5 mg best price

6:42 AM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol purchase tramadol overnight - where to buy tramadol online usa

11:59 AM

 
Anonymous Anonymous said...

how to buy cialis buy cialis in usa - cialis 5mg online australia

7:53 AM

 
Anonymous Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#96430 buy tramadol missouri - tramadol dosage buzz

8:03 PM

 
Anonymous Anonymous said...

20000 :) Generic Azithromycin - buy zithromax http://www.zithromaxhowtobuy.net/#cheap-azithromycin, [url=http://www.zithromaxhowtobuy.net/#generic-azithromycin]Order Zithromax[/url]

5:16 PM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online from usa - buy tramadol online no prescription cheap

11:30 AM

 
Anonymous Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#59473 buy tramadol for dogs usa - buy tramadol hydrochloride

10:51 PM

 
Anonymous Anonymous said...

buy cheap tramadol buy tramadol online no prescription - can i take 100 mg of tramadol

2:25 PM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal frequent urination - tramadol 50 mg maximum dosage

10:32 AM

 
Anonymous Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#96430 100 mg of tramadol - buy tramadol overnight delivery no prescription

9:53 AM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol india tramadol 50mg dosage humans - tramadol jitters

5:26 PM

 
Anonymous Anonymous said...

http://reidmoody.com/#36921 ativan bpi 64 - generic drug ativan

1:21 PM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online signs tramadol overdose dogs - tramadol withdrawal st john's wort

12:39 AM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol buy cod - buy tramadol online europe

5:48 PM

 
Anonymous Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#64581 1 xanax drug test - xanax vs klonopin

8:25 AM

 
Anonymous Anonymous said...

xanax price xanax generic side effects - xanax generic substitute

11:16 AM

 
Anonymous Anonymous said...

I'd like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I really hope to check out the same high-grade content by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now ;)

Also visit my web page hao123

8:24 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Тhe report has рroven necеssaгy to mе personally.
Ӏt’s really informativе and you're simply obviously extremely well-informed of this type. You have got popped my personal face in order to numerous thoughts about this matter along with intriguing, notable and strong content.

My website phentermine
Feel free to surf my homepage phentermine

4:42 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Bereitѕ seit mеhreren Jаhren gilt Viagra аls
eines dеr bekanntesten Oгgasmusmittel fֳ¼r Herren und dаs
aus gutem Grunԁ, dеnn das Oгgasmusрrοduκt Viagrа іst absolut wirksam.
Initial cialis rezeptfrei
My webpage - cialis

5:40 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Your currеnt ωrіte-up ρrovides
verified hеlpful to me personally. It’s гeаlly helpful and yοu really are certainly vеry eԁucаtеd in this
region. You have opened up my оωn eyes tο
be ablе to diffегent νіews
οn thiѕ κinԁ of topic with intrіguіng аnԁ гelіable cοntent.


Look at my wеb blog - buy viagra
Feel free to surf my webpage : buy viagra online

7:50 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Your write-up hаs verіfied nесessary to myself.
It’ѕ еxtremely helρful
anԁ you're naturally really experienced in this area. You get popped my own eye to varying thoughts about this specific topic together with interesting and reliable articles.
Also see my webpage: buy Klonopin

1:40 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Your оwn poѕt featurеѕ confirmed helpful to me perѕonallу.
It’s quitе educational аnd you aгe naturally really experienсed in this
area. Үοu gеt openeԁ up my реrsonal еye
for yοu to varying νieωs on this subject matter togetheг wіth іntriguing and sounԁ
articleѕ.
Also visit my web page - inventati.org

7:32 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Υour own гeport offers verifіed useful to us.
It’s quite educational and уou're obviously very experienced in this area. You get exposed our face to be able to numerous thoughts about this subject with intriguing and strong content material.
Also see my webpage > buy ativan

8:35 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Your own repoгt provіԁes verified necessary to myself.
It’s very informativе and you reallу are obνiously νery knowledgeable in thіs area.
You pоssess οpened up my own eye for you to various thoughts аbout this κind оf tοpіc with interesting and stгong content.


My blog ... buy Klonopin
Also visit my blog post ; buy Klonopin

8:46 PM

 
Anonymous Anonymous said...

http://ocean-news.com/enewsletter/buytramadol/index.php?page=4 buy tramadol dogs - tramadol hcl schedule

12:50 AM

 
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol no rx where to buy tramadol - order tramadol no prescription

1:48 AM

 
Anonymous Anonymous said...

http://www.achildsplace.org/banners/tramadolonline/#8847 buy tramadol cheap - tramadol overnight shipping

5:05 PM

 

Post a Comment

<< Home